Słyszałaś może o makijażowym triku zwanym bakingiem? Mająca swój początek w środowisku drag queens technika zyskała na popularności dzięki Kim Kardashian i jej makijażyście. Zobacz, jak wygląda makijaż w stylu baking i jak go wykonać krok po kroku!
Konturowanie w stylu baking w wielkim skrócie
Baking to w wielkim skrócie nic innego jak specyficzny rodzaj konturowania twarzy. Czym się wyróżnia? Przede wszystkim tym, że dużą rolę podczas jego wykonywania odgrywa naturalne ciepło skóry, dzięki któremu zastosowane kosmetyki lepiej się wchłaniają – nawet w grubszej warstwie. Uważaj jednak, jeśli jesteś posiadaczką bardzo suchej skóry – tego rodzaju makijaż może ją podrażnić!
Poza tym w tej technice rozświetlacz został zastąpiony zwykłym, transparentnym pudrem o sypkiej konsystencji. Makijaż w stylu baking zakłada zastosowanie dość grubej powłoki makijażu, jednak efekt końcowy jest tego warty. Zobacz, jak go wykonać!
Czego będziesz potrzebować?
Do wykonturowania twarzy w stylu baking potrzebne Ci będą w zasadzie 2 kosmetyki – korektor pod oczy oraz puder. Pierwszy z nich nie odgrywa większego znaczenia, dlatego też możesz z powodzeniem zastosować każdy korektor, który akurat masz w kosmetyczce. Sprawa z pudrem wygląda zupełnie inaczej. Kosmetyk powinien być koniecznie sypki, bardzo drobno zmielony i transparentny. Najlepiej też, by był to raczej produkt z nieco wyższej półki – od jego jakości będzie w dużym stopniu zależeć jakość samego makijażu. Preparaty spełniające te kryteria znajdziesz np. w asortymencie marki Makeup Revolution.
Baking twarzy krok po kroku
Najlepszy efekt bakingu uzyskasz tylko wtedy, gdy skóra pod oczami będzie odpowiednio nawilżona. Przed przystąpieniem do wykonywania makijażu, zadbaj więc o odpowiednią pielęgnację – nałóż przeciwzmarszczkowy krem pod oczy, który nie tylko uelastyczni skórę, lecz również wygładzi drobne zmarszczki i linie.
Kolejny krok to nałożenie korektora i to w dużej ilości – jego gruba warstwa powinna znajdować się na całym trójkątnym obszarze pod oczami. Jak go prawidłowo aplikować? Nakładaj go od policzków do skroni przy użyciu pewnych, zamaszystych ruchów – w ten sposób unikniesz rolowania i odkładania w załamaniach skóry. Na koniec możesz go delikatnie rozblendować przy użyciu gąbeczki do makijażu. Po chwili nałóż kolejną warstwę korektora na dokładnie ten sam obszar i znowu nieco go rozetrzyj.
Teraz czas na transparentny, sypki puder naniesiony na obszar wcześniej pokryty korektorem. Do nałożenia pierwszej warstwy możesz użyć zwykły, puchaty pędzel. Odczekaj chwilę, aż kosmetyk się wchłonie i dopiero zaaplikuj go ponownie. Tym razem warstwa powinna być znacznie grubsza. Warto również nakładać go na mokro – delikatnie zwilżając gąbeczkę do makijażu sprayem utrwalającym.
Puder powinnaś pozostawić na skórze przez kilka minut. W międzyczasie możesz np. wykonać makijaż oczu czy ułożyć fryzurę. Gdy większość kosmetyku stopi się z cerą, zmieć jego nadmiar szerokim, puchatym pędzlem. Konturowanie twarzy w stylu baking gotowe!
Zostaw komentarz