jedzenie

Kulinaria

Ziemniaki to codzienne wsparcie dla pracy naszych jelit

Badania potwierdzają, że jedzenie ziemniaków korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Schłodzone kartofle zawierają skrobię oporną, która poprawia stan mikroflory naszych jelit....

Kulinaria

3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco

Nie ma nic trwałego, oprócz zmiany. Choć tradycyjne przepisy kulinarne królują w niejednej kuchni, bardzo chętnie inspirujemy się także nowinkami kreowanymi przez...

Kulinaria

Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!

Środek wakacji to czas, gdy wszystkie warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów. Strąki fasolki, bobu i zielonego groszku...

Kulinaria

Potrawy bez gotowania idealne na lato

Poznaj proste przepisy i zadbaj o zrównoważoną kuchnię. Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie...

Kulinaria

Ekologia na co dzień? Zacznij od pieczywa!

Pieczywo to dla większości z nas podstawa śniadań lub kolacji. Dlatego też przy wyborze chleba, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego...

DzieciakZdrowie

Jedzenie emocjonalne – jak uchronić przed nim nasze dzieci?

Psycholog dziecięcy oraz psychodietetyk tłumaczy, skąd bierze się u dziecka taki sposób jedzenia i jak nie dopuścić do „zajadania” emocji. Badania naukowe...

Turystyka

Odkryj Wilno – stolicę smaków, która zachwyca na każdym kroku

Wilno, pełne uroku miejsce o bogatej historii, zachwyca również jako stolica smaków. Które inne miasto może pochwalić się festiwalem poświęconym chłodnikowi? Litwa...

Kulinaria

Weekendowe gotowanie – przepis na udane życie towarzyskie!

Coraz chętniej uczestniczymy w różnego typu warsztatach kulinarnych, które nierzadko wręczamy sobie na prezent, stawiając doświadczanie ponad posiadanie. Zacieśniamy relacje, zapraszając rodzinę...

Kulinaria

Lipiec – idealny czas na wakacyjną domówkę!

Orzeźwiające drinki, soczyste owoce oraz aromatyczne i pożywne przekąski, zapewniające nam energię do białego rana – lipiec to doskonały moment, by we...

Kulinaria

Pizza, pudding, wrap, a może tarta z ziemniaków?

Niecodzienne dania z kartoflami w roli głównej Spożywamy je głównie ugotowane i z reguły podajemy jako dodatek do kotletów, ryb, dań mięsnych...