Sprawdź przepisy na pożywne i smaczne przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych!
Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii. Tak przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki. Co więcej, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania dla naszych pociech wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Babeczki jaglane ze szpinakiem
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 12 porcji):
200g kaszy jaglanej
500ml wody
1 średnia szalotka
300g szpinaku
4 jajka
200g twarogu
100g startego sera np. mozzarelli lub goudy
½ szklanki śmietany
½ łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymieszać. Wykładać do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 – 25 minut.
Fritatta z kukurydzą
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (4-6 porcji):
1 średnia czerwona papryka
słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu)
½ szklanki śmietany 18%
80g świeżego szpinaku baby
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
8 jajek
½ szklanki startego sera
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać śmietanę, olej, starty ser. Wymieszać i dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 – 18 minut.
Placki z kaszy gryczanej
(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (18-20 porcji):
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy)
200g ugotowanej marchewki
5 różyczek (około 100 g) brokuła
½ cukinii
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.
Owsiane batoniki
(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)

Składniki (8 porcji):
1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
1 szklanka płatków owsianych (100 g)
1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
1 łyżka miodu (20 g)
opcjonalnie szczypta cynamonu
garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodać miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.
Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść)

Składniki (5 porcji):
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mleka
2 jajka
przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony
250g twarogu półtłustego
150g jogurtu naturalnego
7 rzodkiewek
3 małe ogórki gruntowe
3 łyżki posiekanego koperku
20g oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie dodać olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobnić twaróg widelcem. Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i całość wymieszać. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu dodać pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewać porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakładać twarożek.
Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na
Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/; https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/
Zostaw komentarz